2.000 κεραυνοί έπεσαν τον Ιούλιο στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-15 06:41:09
2.000 κεραυνοί έπεσαν τον Ιούλιο στη Μαγνησία

Περίπου 2.000 κεραυνοί έπεσαν στη Μαγνησία τον φετινό Ιούλιο, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα έπεσαν σχεδόν 103.000, οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η υψηλή δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων (κυρίως κεραυνών) κατά το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ. Ο Ιούλιος 2018 κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.
Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως. Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.
Πάντως τον φετινό Ιούλιο σημειώθηκε ακόμη ένα ρεκόρ: Το ύψος βροχής που έπεσε στον Βόλο, έφθασε τα 88,2 χιλιοστά, ενώ πέρυσι ήταν 93,6 χιλιοστά. Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε, ήταν 37,8 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 18,5 βαθμοί.

Πιθανή πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού
Στο μεταξύ με αίθριο καιρό θα γιορταστεί ο 15αύγουστος στη Μαγνησία, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία ίσως σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες και κυρίως στα ορεινά. Στη Μαγνησία ίσως σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αύριο Πέμπτη. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας και μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο καιρός προβλέπεται καλός, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού σήμερα Τετάρτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, αναμένεται να εκδηλωθούν στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και αύριο Πέμπτη πιθανόν σε όλη τη Θεσσαλία. Κατόπιν τούτου συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά τον χρόνο ισχύος του Δελτίου. Οι λουόμενοι συστήνεται όπως επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης. Ναυταθλητικοί και αλιευτικοί σύλλογοι, παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους. Ενώσεις ρυμουλκών πλοίων και εθελοντικές οργανώσεις, ενημερώνονται για την ετοιμότητά τους προς παροχή συνδρομής σε περίπτωση περιστατικού στη θάλασσα. Ναυτικοί πράκτορες παρακαλούνται για την ενημέρωση των πλοιάρχων των πλοίων που πρακτορεύουν.



Ζαγορά Πήλιο