Ευλογημένος καρπός η ελιά για το Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-15 10:11:04
Ευλογημένος καρπός η ελιά για το Πήλιο

Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο αντανακλά μία παράδοση πολλών αιώνων και η ιστορία της χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι καρποί της ελιάς έχουν θρέψει γενιές και γενιές, ενώ οι πατροπαράδοτες τεχνικές επεξεργασίας της αποτελούν σήμα κατατεθέν για τα χωριά του Πηλίου. Στο κυρίαρχο, ίσως, αγροτικό προϊόν της περιοχής είναι αφιερωμένη η 2η γιορτή τοπικών προϊόντων που θα φιλοξενηθεί στη Συκή το διήμερο 17-18 Αυγούστου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη σειρά, με τη συμμετοχή 20 και πλέον παραγωγών από το Πήλιο και όχι μόνο. Ο Στέφανος Βαούτης, μαθηματικός στο επάγγελμα και πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» (φέρει το όνομα του Συκιώτη ιερέα και οπλαρχηγού στη θεσσαλική επανάσταση του 1878, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Μακρινίτσας πριν από 140 χρόνια), μίλησε για την εκδήλωση: «Το καλοκαίρι του 2017 τολμήσαμε για πρώτη φορά. Άρεσε στον κόσμο. Την αγκάλιασε, αφού πέρυσι είχαμε πάνω από 800 επισκέπτες και αποτέλεσε μία πραγματική γιορτή για τη Συκή. Όμως και οι παραγωγοί που συμμετείχαν πέρυσι έμειναν ικανοποιημένοι. Έτσι επαναλαμβάνουμε το εγχείρημα για το καλό του τόπου μας και τη διαφήμιση των παραγωγών και των προϊόντων που παράγουν, όπως ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, οπωροκηπευτικά προϊόντα, γλυκά, μαρμελάδες και άλλα πολλά. Έως τώρα έχουμε 21 παραγωγούς που θα στήσουν περίπτερο. Από Νότιο Πήλιο είναι οι περισσότεροι: Συκή, Νεοχώρι και Αργαλαστή, ενώ έχουμε επίσης από Βόλο και Νέα Αγχίαλο, μέχρι τα Φάρσαλα».
Ο 40χρονος Πηλιορείτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικεί μόνιμα στον Βόλο με την οικογένειά του, δεν έχει πάψει στιγμή να επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε: «Δεν θέλουμε να αφήνουμε τα χωριά μας. Έτσι και ξεχνάς τις ρίζες σου, δεν έχεις μέλλον. Εμείς αγαπάμε τη Συκή και πασχίζουμε να κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας».

Η αυλαία της 2ης γιορτής τοπικών προϊόντων θα ανοίξει την Παρασκευή 17/8, με τον κ. Βαούτη να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα: «Για δύο ημέρες γύρω από τον χώρο της πλατείας, θα βρίσκεται το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Ο δρόμος θα πεζοδρομηθεί κι έτσι το χωριό μας θα αποκτήσει άλλη χάρη. Οι παραγωγοί εκεί θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ στην πλατεία θα έχουμε και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι μόνο η γιορτή των παραγωγών. Το διήμερο θα είναι αφιερωμένο στην ελιά, το αγροτικό προϊόν που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του Πηλίου. «Ελιά και ο ευλογημένος καρπός της», θα είναι ο τίτλος της ομιλίας του συλλόγου μας, ενώ θα μιλήσουν επίσης ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων, για την καλλιέργεια της ελιάς στο Πήλιο, και η φαρμακοποιός Μαρία Γερογιάννη για τη διατροφική αξία της. Οι ομιλίες θα γίνουν την Παρασκευή στον προαύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά τον Εσπερινό. Επίσης, στο προαύλιο του χώρου, όπου στεγάζεται ο σύλλογός μας και σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και τον ιδρυτή του κ. Κωνσταντίνο Μοράρο, θα έχουμε εκθέματα. Θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό για το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή σαπουνιού από φυσικό ελαιόλαδο, ενώ θα παρουσιάσουμε και θεατρικά δρώμενα. Θα έχουμε επίσης χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς, αφού και οι δύο βραδιές θα κλείσουν με πολύ τραγούδι και χορό».
Συνοδοιπόροι σ’ ετούτη την αξιέπαινη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, θα είναι και φέτος η Μαγνητών Κιβωτός, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων.



Ζαγορά Πήλιο