Πρόστιμα 93.100 ευρώ σε 476 συνολικά ελέγχους στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-09-16 11:23:34
Πρόστιμα 93.100 ευρώ σε 476 συνολικά ελέγχους στη Μαγνησία

Σε 476 συνολικά ελέγχους σε επιχειρήσεις και λαϊκές αγορές προχώρησαν το πρώτο οχτάμηνο του 2018 κλιμάκια από υπαλλήλους του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων και του Κλιμακίου Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ). Σε αρκετές περιπτώσεις έβγαλαν «λαβράκια», με αποτέλεσμα να επιβάλουν συνολικά χρηματικά πρόστιμα ύψους 93.100 ευρώ. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους παραβάτες και ο νόμος θα εφαρμόζεται προς κάθε κατεύθυνση» τονίζει χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του οκταμήνου από τους 476 ελέγχους των υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού με αρμοδιότητα ελέγχου των εμπορικών επιχειρήσεων (καταστημάτων, πρατήρια υγρών καυσίμων), ανωνύμων εταιρειών και του παρεμπορίου, επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα:
– Για παραβάσεις του νόμου περί Ανωνύμων εταιρειών (υποβολή εκπρόθεσμων δικαιολογητικών) 25.500 ευρώ.
– Έλεγχοι σε 29 επιχειρήσεις για τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών: Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 12.000 ευρώ σε 8 επιχειρήσεις (έλλειψη πινακίων, είσπραξη τιμής υπέρτερης της αναγραφόμενης, ελλιπείς ενδείξεις επί παραστατικών στοιχείων εμπορίας και διακίνησης προϊόντων.
– Έλεγχοι σε 10 πρατήρια καυσίμων. Επιβληθέντα πρόστιμα σε 2 περιπτώσεις ύψους 26.000 ευρώ για μη κανονικότητα δείγματος καυσίμου και έλλειψη φακέλου τεκμηρίωσης αντλιών.
– Έλεγχοι για εφαρμογή της νομοθεσίας για τα τρόφιμα σε καταστήματα μαζικής εστίασης(διάθεση λευκών τυριών άλμης ως φέτα και προσφορά ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση) ελέγχθηκαν 88 επιχειρήσεις, επιβλήθηκε πρόστιμο σε 1 επιχείρηση ύψους 500 ευρώ.
Επίσης, έγιναν 14 δειγματοληψίες που αφορούν 8 δείγματα καυσίμων, 2 τροφίμων, 3 κρασιών και 1 βιομηχανικό προϊόν. Βρέθηκαν 10 κανονικά, 3 μη κανονικά δείγματα και εκκρεμεί η εξέταση ενός δείγματος, λήφθηκαν 7 δείγματα ελαιολάδου από ελαιοτριβεία και εκκρεμούν οι απαντήσεις, ενώ λήφθηκαν σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου 12 δείγματα αλκοολούχων ποτών, Χωρίς να διαπιστωθεί παράβαση.
– Έλεγχοι για P.O.S. Ελέγχθηκαν 95 επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 10 επιχειρήσεις συνολικά 15.000 ευρώ.
– Έλεγχοι σε 22 επιχειρήσεις αρτοποιεία για παρασκευή ψωμιού Κυριακές και αργίες που απαγορεύεται από τη νομοθεσία, χωρίς να διαπιστωθεί παράβαση.
– Τιμοληψίες ειδών διατροφής σε 187 επιχειρήσεις.

Έλεγχοι από το ΚΕΛΑΥΕ
Για την πάταξη του παρεμπορίου, ελέγχους διενεργούν το Κλιμάκιο Ελέγχου Λαϊκών αγορών και Υπαίθριου εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ), που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του περιφερειάρχη και αποτελείται από υπαλλήλους της Δ/νσης Ανάπτυξης, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου, που διενεργεί και κατασχέσεις εμπορευμάτων παρεμπορίου, καθώς και από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων της Δ/νσης Ανάπτυξης και της ΕΛΑΣ. Από τα κλιμάκια έχουν επιβληθεί πρόστιμα 14.100 ευρώ για δώδεκα παραβάσεις για έλλειψη άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου και έχουν διενεργηθεί κατασχέσεις και καταστροφές εμπορευμάτων (3.889 τεμάχια).

Δήλωση Δωροθέας Κολυνδρίνη
«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους παραβάτες και ο νόμος θα εφαρμόζεται προς κάθε κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι σε παραβάτες που με τις ενέργειές τους βλάπτουν οικονομικά ή θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πολίτη – καταναλωτή. Πράξεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς θα τιμωρούνται παραδειγματικά», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.



Ζαγορά Πήλιο