Στο ναδίρ η φετινή ελαιοπαραγωγή στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-11-04 10:00:18
Στο ναδίρ η φετινή ελαιοπαραγωγή στο Πήλιο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Πηλίου, καθώς είναι ελάχιστοι οι τόνοι λαδιού που θα παραχθούν φέτος λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε στον καρπό ο δάκος, καθώς και μύκητας που τον σαπίζει. Παράλληλα, η τιμή του ελαιολάδου έχει πάρει την κατιούσα και πωλείται κατά ένα ευρώ φθηνότερα συγκριτικά με πέρυσι. «Πρόκειται για παράξενη και κακή χρονιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γ. Διανελλάκης. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ το ποσό της εισφοράς δακοκτονίας που θα καταβάλουν οι ελαιοπαραγωγοί για το ελαιοκομικό έτος 2018 – 2019.

Οι ελαιοπαραγωγοί στο Πήλιο μετά την εξαιρετική περσινή χρονιά περίμεναν μεν μικρότερη παραγωγή, ωστόσο στην ουσία είναι μηδενική, αφού από τους χιλιάδες τόνους δεν θα ξεπεράσουν φέτος τις μερικές δεκάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, ο βασικός λόγος της χαμηλής φετινής παραγωγής είναι η παρουσία του δάκου και ενός μύκητα που σαπίζει τον καρπό. «Η παραγωγή λαδιού είναι ελάχιστη και τα ελαιοτριβεία στην περιοχή του Πηλίου στην ουσία υπολειτουργούν. Στην ουσία η παραγωγή είναι μηδενική και η χρονιά χαρακτηρίζεται από παλαιούς ελαιοπαραγωγούς περίεργη και κακή» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.
Μια ακόμη αρνητική παράμετρος για τους ελαιοπαραγωγούς τη φετινή χρονιά είναι πως αν και έχουν προς πώληση λάδι εξαιρετικής ποιότητας από πέρυσι, η ζήτηση είναι ελάχιστη και η τιμή έχει πάρει την κατιούσα. Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, «πέρυσι το λάδι πωλούνταν στην τιμή των 3,60 έως 3,70 ευρώ, ενώ φέτος οι έμποροι δίνουν ένα ευρώ λιγότερο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στους ελαιοπαραγωγούς και να εξασφαλίσουν μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή από τον δάκο και τον μύκητα».

Εισφορά δακοκτονίας έτους 2018 – 2019
Όπως προαναφέρθηκε, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Πιτσιλή ορίζεται η εισφορά δακοκτονίας ελαιοκομικού έτους 2018-2019. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά τον χρόνο της παραγωγής, δηλαδή την τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2-3,3%.
Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3826/13660/12.10.2018 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του άρθρου 7 παρ. ζ’ του καν. (Ε.Ε.) 1308/2013, η κατώτατη τιμή αναφοράς για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για την κατηγορία ελαιολάδου Λαμπάντε (lampante) με ελεύθερη οξύτητα δύο βαθμών, για το ελαιοκομικό έτος 2018-2019, θα είναι 1.524 ευρώ/τόνο, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.
Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 x 2% = 0,03 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό των 1.524 ευρώ/τόνο, μειώνεται κατά 36,70 ευρώ/τόνο για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας.



Ζαγορά Πήλιο