Έντεκα χρόνια πολιτισμού στο Μουσείο Ελιάς του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-03-10 09:50:56
Έντεκα χρόνια πολιτισμού στο Μουσείο Ελιάς του Πηλίου

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου δημιουργήθηκε πριν έντεκα ακριβώς χρόνια, εγκαινιάστηκε την 9η Μαρτίου 2008. Βρίσκεται στην Άνω Γατζέα, στο κέντρο του οικισμού, στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, σε ένα καλά σωζόμενο «καλύβι», στο πέτρινο δίπατο κτίριο του Γιάννη Βογιατζή.
Προγραμματίζει για την 30η αυτού του μήνα Συνέδριο με θέμα: «Η ελιά στους αιώνες και τα οφέλη της σήμερα» με τη συνεργασία πολλών φορέων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου θα υπάρχουν εκπλήξεις. Ακόμα την 18η Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των Μουσείων σήμερα».
Το Μουσείο περιλαμβάνει το δίχωρο «κατώι», που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί τις διάφορες αγροτικές εργασίες και λειτούργησε από το 1924 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Διατηρεί τους δύο κύριους χώρους του και τον αυθεντικό εξοπλισμό του, όπως τον πάγκο διαλογής, τις «κάδες» για τις βρώσιμες ελιές, τις «αρκάδες» (κοφίνια) για τη μεταφορά του ελαιόκαρπου και τα πιθάρια για την αποθήκευση του λαδιού στο «λαδοκάτοικο» κ.α.
Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού και ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά δυο βραδιές είχε παίξει μουσική και η red wine band, με τον μακαρίτη Μιχάλη Πόρναλη. Ο ίδιος είχε εκθέσει στο Μουσείο, το είχε αγαπήσει, όπως το τραινάκι του Πηλίου καθώς και όλη την περιοχή.



Ζαγορά Πήλιο