Ζαγορά: Λιγότεροι αλλοδαποί στη συγκομιδή μήλων

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-09-20 11:56:06
Ζαγορά: Λιγότεροι αλλοδαποί στη συγκομιδή μήλων

Λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος οι αλλοδαποί από την Αλβανία οι οποίοι έχουν καταφθάσει στη Ζαγορά και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου για να βοηθήσουν στη συγκομιδή των μήλων.

Η συγκομιδή ξεκίνησε εντατικά εδώ και μερικές ημέρες και οι παραγωγοί μαζί με τις οικογένειές τους βρίσκονται στις καλλιέργειες και μαζεύουν μήλα. Ο αγώνας τους είναι να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μήλα για να τα διαθέσουν άμεσα στον Συνεταιρισμό και χωρίς να τους προλάβει κάποια κακοκαιρία.
Μάλιστα φέτος η ποιότητα των μήλων είναι ακόμη καλύτερη και αυτό αποτυπώνεται τόσο στο χρώμα όσο και στο μέγεθος.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία των αλλοδαπών ήταν έντονη. Έρχονταν από την Αλβανία στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για 20 ημέρες με ένα μήνα και βοηθούσαν στη συγκομιδή των μήλων. Το μεροκάματό τους ήταν γύρω στα 40 ευρώ, ενώ έπρεπε να φροντίσουν για τη σίτιση και τη στέγασή τους.
Μάλιστα δεν είναι υπερβολή, αν ειπωθεί, πως αυτές τις ημέρες παλιότερα η Ζαγορά κατακλυζόταν από 1.000 αλλοδαπούς που μέσα ένα μήνα θα μάζευαν 1.000-1.500 ευρώ και θα επέστρεφαν στην Αλβανία για να περάσουν με αυτά τα χρήματα ακόμη και όλο τον χειμώνα.
Ωστόσο οι εποχές άλλαξαν, η κρίση έγινε πιο έντονη, έδειξε τα δόντια της και στην περιφέρεια και οι παραγωγοί μαζεύτηκαν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δίνονται λιγότερα μεροκάματα στους αλλοδαπούς για να βοηθήσουν στη συγκομιδή των μήλων, αφού οι παραγωγοί επιστρατεύουν πλέον όλο και πιο πολύ τις οικογένειές τους.

Έτσι για φέτος δεν ξεπερνούν τους 200 οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη Ζαγορά για να μαζέψουν μήλα, όταν στα προηγούμενα χρόνια άγγιζαν του 1.000.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγορίν κ. Αντώνης Λάσκος, «η κρίση αφαίρεσε από τους παραγωγούς τη δυνατότητα που είχαν παλιότερα να καλούν αλλοδαπούς για να τους βοηθήσουν στη συγκομιδή των μήλων δίνοντάς τους ένα σεβαστό μεροκάματο που άγγιζε και τα 40 ευρώ. Πλέον επιλέγουν να τα μαζεύουν μόνοι τους τους, με τις οικογένειές τους, και μόνο αν υπάρξει πολύ έντονη ανάγκη, μπορεί να ζητήσουν βοήθεια. Έτσι φέτος στη Ζαγορά οι αλλοδαποί δεν ξεπερνούν τους 200, όταν άλλες χρονιές ακόμη και μέσα στην αρχή της κρίσης ήταν 1.000. Και να σημειώσουμε ότι σε σχέση με άλλα χρόνια φέτος η παραγωγή μήλων είναι μεγαλύτερη».
Ο κ. Λάσκος επισήμανε και ένα δεύτερο λόγο για τη μη έλευση τόσο πολλών αλλοδαπών που είναι το γεγονός πως «πλέον υπάρχουν πολλά δένδρα με χαμηλό σχήμα και οι παραγωγοί μπορούν να μαζεύουν τα μήλα πιο εύκολα».
Η συγκομιδή των μήλων θα διαρκέσει μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.



Ζαγορά Πήλιο