Χορευτό Πηλίου, Zagora.gr

Χορευτό

Επίνειο της Zαγοράς, απλωμένο κατά μήκος εκτεταμένης πλατιάς αμμουδιάς, το Χορευτό αποτελεί ένα όμορφο παραθεριστικό κέντρο του Ανατολικού Πηλίου.

Υπεραιωνόβια πλατάνια στολίζουν τον παραλιακό δρόμο του οικισμού, που είναι χτισμένος σε περιοχή κατάφυτη από ελιές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και φέρει αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, δωρεά ζαγοριανών καραβοκύρηδων.

Tο 17ο και το 18ο αιώνα το Xορευτό ήταν ξακουστό λιμάνι του Ανατολικού Πηλίου, από όπου τα πλοία των Ζαγοριανών ξεκινούσαν για τις μεγάλες αγορές της Μεσογείου, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, μεταφέροντας, κυρίως, μετάξι και μάλλινα υφάσματα.

Η πανέμορφη αυτή ακτογραμμή έδωσε έμπνευση στον ποιητή Δροσίνη να γράψει τη «Γαλήνη».

Στο μικρό λιμάνι του Χορευτού δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Χορευτό βρίσκεται μια μαγευτική αμμουδερή παραλία με χαρακτηριστικούς βράχους, οι Άγιοι Σαράντα. Η προικισμένη από τη φύση περιοχή οφείλει την ονομασία της στο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Χορευτού, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Ζαγορά, γραφικό κεφαλοχώρι, σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Πηλίου άλλοτε, αλλά και το Πουρί, χωριό σκαρφαλωμένο σε πλαγιά με πυκνή βλάστηση, τόπο ιδανικό για περιπατητές και λάτρεις της φύσης.

Στη διαδρομή από το Χορευτό προς τη Ζαγορά (παράκαμψη από την κεντρική οδό) σώζονται το καθολικό (17ος αιώνας) και ερείπια κελιών της μονής των Ταξιαρχών.

Για κολύμπι στις κοντινές ακτές του Ανατολικού Πηλίου προσφέρονται οι παραλίες Παρίσαινα, Τούρκου, Ανάληψη και Ελίτσα.

Ζαγορά Πήλιο