Διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ιταλίας, θα κινήσει σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, στην οποία θα διαπιστώνει ότι, η δημοσιονομική πολιτική της Ρώμης δεν είναι ορθή και ενδέχεται να εκθέσει σε σοκ και απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, γράφει η εφημερίδα La Repubblica.
Η εφημερίδα επικαλείται προσχέδιο της επιστολής που αναμένεται να επιδοθεί από την Κομισιόν στην κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να τονωθεί η δραστηριότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Κατά τη Ρεπούμπλικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τη Ρώμη να προχωρήσει σε δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 3 ως 4 δισεκ. ευρώ για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο στο δημοσίευμα δεν διασαφηνίζεται εάν πηγή προέλευσης αυτής της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι το προσχέδιο της επιστολής ή κάποια άλλη.
Σήμερα, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν επισήμως την έξοδο από τον μηχανισμό ελέγχου του τελευταίου «μεγάλου ασθενή» της ύφεσης, καθώς μετά 10 χρόνια η Ισπανία θα βρεθεί έξω από το μικροσκόπιο των εποπτικών οργάνων της ΕΕ. Δεν πρόκειται όμως αυτό να γίνει ανέξοδα, καθώς η Μαδρίτη θα κληθεί να υιοθετήσει μέτρα που δεν θα αφίστανται από τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και μάλιστα αυτό θα γίνει περιλαμβάνοντας μέτρα για τη «μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και για τις «ανισότητες στα εισοδήματα». Μολονότι αυτές οι παράμετροι είναι μικρότερες από τα επίπεδα των προηγουμένων ετών, εξακολουθούν ωστόσο να κυμαίνονται «πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
www.ert.gr