Έλεγχοι για αδήλωτα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-07-28 13:33:52

«Σαφάρι» για να εντοπίσει τα παράνομα καταλύματα που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών, όπως η Airbnb, έχει αρχίσει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ στην «τσιμπίδα» φέρεται να έχουν πιαστεί και δεκάδες ακίνητα στη Μαγνησία που δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη πιάσει στη «φάκα» 130 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα οποία δεν εμφάνισαν στην Εφορία.

Στη Μαγνησία ο συνολικός αριθμός ενεργών αγγελιών στην πλατφόρμα Airbnb ήταν 755 ακίνητα στο Νότιο Πήλιο, 868 στη Σκόπελο και 713 στη Σκιάθο. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έναρξη ελέγχων και στη Μαγνησία ζητώντας να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ επισημαίνεται πως την τελευταία πενταετία οι νόμιμοι επαγγελματίες πανελλαδικά έχασαν εκατομμύρια ευρώ.
«Εύχομαι να έχουν «πέσει» τα πρόστιμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της Ένωσης από το 2011, που επαναλήφθηκε το 2012 και το 2016, να ελεγχθούν ηλεκτρονικά οι ιδιοκτήτες, φαίνεται ότι μετά από τόσα χρόνια πήρε σάρκα και οστά. «Αφού πέρασε μια πενταετία όπου οι νόμιμοι επαγγελματίες έχασαν εκατομμύρια ευρώ και το κράτος εκατομμύρια σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, επιτέλους αποφάσισαν να κάνουν ελέγχους» ανέφερε.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε πως οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς εκτιμά πως είναι πάρα πολλά τα καταλύματα. «Η άποψή μας είναι πως αυτοί που έχουν μπει στην πλατφόρμα, συντελούν σε έναν τελείως αθέμιτο ανταγωνισμό, δεδομένου ότι η φορολόγησή τους είναι πάρα πολύ μικρή (15%) και δεν υπόκεινται σε κανέναν κανόνα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι για να μπορέσει κάποιος ιδιοκτήτης να μισθώσει το ακίνητό του για περισσότερες από 90 ημέρες, πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω πλατφόρμας δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ανά έτος.

Απουσία ελέγχων
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων επισήμανε και την απουσία ελέγχων, όπως από την Πυροσβεστική, τον ΟΑΕΕ κ.ά., προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι πληρώνουν τηλεοπτικά δικαιώματα, ΑΕΠΙ και αυτοδιαχείριση. Μίλησε ακόμη για την έλλειψη πυροσβεστήρων στα καταλύματα, καθώς δεν υποχρεούνται από τον νόμο, ενώ την ίδια στιγμή, μία μέση μονάδα θέλει πάνω από 500 ευρώ τον χρόνο για να αναγομώνει τους πυροσβεστήρες. «Καλώς υπάρχουν οι νόμοι, αλλά πρέπει να υπάρχουν για όλους» δήλωσε.

«Ένας επαγγελματίας για να έχει πισίνα, καλύτερα να φτιάξει πυρηνικό σταθμό, ενώ οι ιδιοκτήτες σπιτιών που νοικιάζουν μέσω Airbnb έχουν δωρεάν πισίνες και κανείς δεν ξέρει πού πάνε τα νερά και πότε χλωριώνονται. Η διαδικασία του ελέγχου μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ήδη απέφερε 20.000 παραβάτες. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν υπολογίζεται ότι είναι 90.000 αυτά τα καταλύματα, αν και εγώ πιστεύω ότι είναι πάνω από 130.000».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι η δυσαρέσκεια πελατών, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή. «Αν κάποιος δυσαρεστηθεί, δεν θα πει ότι δεν θα ξαναπάει στο συγκεκριμένο κατάλυμα, αλλά ότι δεν θα ξαναπάει στο Πήλιο ή την Ελλάδα» για να συμπληρώσει: «Αυτό που έχουμε ακούσει, είναι ότι πολλοί τουρίστες δυσαρεστούνται από τις υπηρεσίες, οι οποίες διαφημίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης, αλλά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα».

Απώλειες 40% για τα έσοδα των ξενοδόχων
Ο κ. Γ. Ζαφείρης αναφέρθηκε και σε εργαζόμενους που απασχολούνται παράνομα, προσφέροντας υπηρεσίες, όπως καθαριότητας ή παροχής πρωινού, όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να κάνει ελέγχους για εργαζόμενους σε αυτά τα καταλύματα. Ερωτηθείς για τη μείωση των εσόδων στους ξενοδόχους και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μαγνησία, ο κ. Ζαφείρης έκανε λόγο για απώλειες σε ποσοστό της τάξης του 40%. «Πρέπει να μπει τάξη, να υπάρχει ισονομία και να γίνει ίσος ο ανταγωνισμός. Ο καθένας ας πουλάει ό,τι θέλει και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει» τόνισε.

Νοικιάζονται και βίλες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων επισήμανε ότι η δικαιολογία των υπουργών πριν τέσσερα χρόνια ήταν ότι η μίσθωση αυτών των καταλυμάτων αποτελεί συμπλήρωμα του εισοδήματος ενός φτωχού ανθρώπου. «Είχαμε δείξει όμως δεκάδες φωτογραφίες με βίλες που νοικιάζονται, ενώ κάποια αναφέρουν πως προσφέρουν ιδιωτική παραλία. Εγώ αν θέλω να νοικιάσω παραλία, δεν μου τη δίνουν. Αυτοί βάζουν μια σκάλα και πουλάνε ιδιωτική παραλία».
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι δύσκολο να μαθευτεί ποια είναι τα παράνομα καταλύματα. «Αυτοί που τα έχουν, θα κοιτάξουν να το καλύψουν, ενώ πολλοί δεν παραδέχονται ότι νοικιάζουν τα εξοχικά τους» είπε και επισήμανε ότι παρά την απειλή προστίμου για τους παραβάτες, πριν λίγα χρόνια είχαν πάρει άδεια 162 καταλύματα στη Θεσσαλία.

Ανεπαρκής έλεγχος από τον κρατικό μηχανισμό
Το μεσιτικό γραφείο My Αgent στον Βόλο έχει δραστηριότητα γύρω από τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η οποία περιλαμβάνει και τη διαχείριση ακινήτων για ενοικίαση μέσω Airbnb. «Ουσιαστικά εμείς γινόμαστε εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη και ενεργούμε αντί αυτού. Δεν αναλαμβάνουμε την υπεκμίσθωση ή την εκμετάλλευση ακινήτων, απλά λειτουργούμε συμβουλευτικά και αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας κάποιες ή και όλες τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη έναντι αμοιβής και βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Για οποιοδήποτε θέμα λοιπόν χρειάζεται βοήθεια ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, εμείς τον βοηθάμε μέσα από έτοιμα πακέτα υπηρεσιών» δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Έτσι το γραφείο μπορεί να βοηθήσει ιδιοκτήτες να διαχειριστούν τις κρατήσεις τους μέσω της πλατφόρμας, στο καλωσόρισμα των επισκεπτών κατά την άφιξή τους και την παράδοση των κλειδιών, καθώς και στην αναχώρησή τους, με παραλαβή των κλειδιών και έλεγχο της κατάστασης του ακινήτου.
«Με προκαθορισμένο κόστος, και όχι με ποσοστό επί του μισθώματος, αλλά και με συγκεκριμένο τρόπο μπορούμε να τον βοηθήσουμε» πρόσθεσε.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι με τη μορφή που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb, δημιουργεί επιπλέον ανταγωνισμό στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία, χωρίς όμως να το κάνει πάντα με σωστό τρόπο.
«Αυτό που γίνεται μερικές φορές λάθος, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και νοικιάζουν το ακίνητό τους ως τουριστικό κατάλυμα, δίχως πάντα να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αυτό δεν ελέγχεται επαρκώς από τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς δυστυχώς» δήλωσε.

Ανέφερε ότι αυτό αφήνει πολλές φορές δυσαρεστημένους τους επισκέπτες, οπότε έτσι βγαίνουν κερδισμένα μακροχρόνια τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία λειτουργούν καλύτερα, φροντίζοντας την ασφάλεια και την ικανοποίηση του επισκέπτη περισσότερο.
«Σε αυτό το κομμάτι πάλι βοηθάει όταν ο ιδιοκτήτης εκπροσωπείται από ένα γραφείο διαχείρισης, όπως το δικό μας, το οποίο φροντίζει και τον ενημερώνει κατάλληλα για όλες του τις νομικές υποχρεώσεις έχοντας ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μένουν ικανοποιημένοι. Σε γενικές γραμμές δεν θεωρώ ότι απειλούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός βοηθάει πάντα τον καλύτερο επαγγελματία να ξεχωρίσει και να διαπρέψει είτε αυτός είναι ιδιοκτήτης ακινήτου Airbnb είτε ξενοδόχος μιας και οι πελάτες μακροχρόνια θα κρίνουν τι είναι προς το πραγματικό τους συμφέρον».

Δικαίωση για τους νόμιμους ιδιοκτήτες
Ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι ο έλεγχος αρχίζει και βελτιώνεται, ενώ έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα. «Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό σημάδι, το οποίο δικαιώνει τους ιδιοκτήτες που κινούνται με σωστό τρόπο και προστατεύει τους επισκέπτες» πρόσθεσε.
Συμβουλεύει επίσης τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων πως το κυριότερο πράγμα που πρέπει να προσέξουν, είναι κατά πόσο τους συμφέρει να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της μίσθωσης, μιας και υπάρχουν αρκετά ανελαστικά έξοδα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους (λογαριασμοί παροχής ενέργειας, internet και ύδρευσης, καθαρισμός ακινήτου και αναλώσιμα, φθορές, κ.τ.λ.). Εφόσον κάνουν μία ρεαλιστική προσέγγιση σχετικά με τα πιθανά έσοδά τους, τότε πρέπει να δουν κατά πόσο η κερδοφορία με αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης τους ικανοποιεί. «Το επόμενο μεγάλο θέμα που πρέπει να σκεφτούν, είναι το επερχόμενο ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβουν εφόσον αξιοποιήσουν με αυτό τον τρόπο το ακίνητό τους, μιας και οι επισκέπτες πολλές φορές μπορεί να κάνουν ζημιές στο ακίνητο και στα περιεχόμενά του και οι ιδιοκτήτες να μην καταφέρουν να αποζημιωθούν» κατέληξε.



Ζαγορά Πήλιο