Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Αλλαγή σκηνικού από αύριο στη Μαγνησία με πτώση της θερμοκρασίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-10-30 08:12:42

«Βουτιά» στη θερμοκρασία που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους οκτώ-δέκα βαθμούς αναμένεται να σημειωθεί αύριο και μεθαύριο στη Μαγνησία με τις βροχές και καταιγίδες να διαδέχονται τις ηλιόλουστες μέρες δίνοντας ένα πρόσκαιρο τέλος στο μικρό καλοκαιράκι.

Η ηλιοφάνεια θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα, ενώ από το βράδυ αναμένεται μεταβολή του καιρού. Ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης επισήμανε πως «για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή αναμένονται στη Μαγνησία βροχές και καταιγίδες, ενίσχυση των βοριάδων και πτώση θερμοκρασίας με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τους 15-16 βαθμούς από τους 23-25 βαθμούς που είναι μέχρι και σήμερα. Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία την Κυριακή θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 18-19 βαθμούς Κελσίου».
Όσο για χιονοπτώσεις, είπε πως στην ορεινή Μαγνησία δεν αναμένονται. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στον Όλυμπο.
Για το πώς θα κυμανθεί ο χειμώνας, είπε πως «ακόμη δεν έχουμε την οριστική εικόνα».
Ο κ. Τακούδης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλία» υπογράμμισε πως η ανομβρία ήταν παρατεταμένη τον Οκτώβριο κάτι που είχαμε να δούμε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ παρόμοιες καιρικές συνθήκες με ηλιόλουστες μέρες και υψηλές θερμοκρασίες είχαν σημειωθεί και στα τέλη της δεκαετίες του ’60.
Όπως αναφέρεται από μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας παραμένει στη θέση του για αρκετές μέρες μπλοκάροντας την έλευση των χαμηλών βαρομετρικών που έχουν την τάση να κινηθούν προς τη χώρα μας.
Έτσι ερμηνεύονται και οι υψηλές θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι.

Ο κ. Τακούδης είπε πως «η ανομβρία προβληματίζει τους αγρότες που σε ένα μεγάλο ποσοστό θέλουν νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες τόσο τα χωράφια όσο και τα δένδρα.
Τις προηγούμενες δεκαετίες έχουμε δει τέτοιες καταστάσεις, αλλά είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχει μια επαναληψιμότητα γύρω στα 25-30 χρόνια σε αυτό το φαινόμενο».
Συμπλήρωσε δε πως σε δέκα μήνες έχει πέσει το 60% των χιλιοστών νερού του μέσου όρου κάθε χρόνου στη Θεσσαλία και είναι δύσκολο να φτάσουμε φέτος το 100%, εκτός και αν πέσει τόσο πολύ νερό που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πλημμύρας.
Οι προηγούμενες χρονιές είχαν αγγίξει τον μέσο όρο σε πτώση χιλιοστών νερού.



Ζαγορά Πήλιο