Αναστήλωση του Σχολείου του Ρήγα ζητά ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2020-03-04 14:19:45

Την χρηματοδότηση του έργου αναστήλωσης του σχολείου του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως Μουσείο, αλλά έχει υποστεί σημαντικές φθορές εδώ και τρία χρόνια, ζητάει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης.
Ο Δήμος συνέταξε μελέτη για τα απαραίτητα έργα, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί και από Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά οι εργασίες δε μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς χρήματα.
Σήμερα, κατά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ο κ. Κουτσάφτης ζήτησε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ύψους 450.000 €. «Ζητάμε την χρηματοδότηση του έργου για να γιορτάσουμε κι εμείς τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821», είπε ο δήμαρχος.
Το σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά χρονολογείται από 1750 και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως διδακτήριο, στην συνέχεια μετατράπηκε σε Ελληνομουσείο. Όλα αυτά μέχρι πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από τις κατολισθήσεις και πλέον στηρίζεται εσωτερικά από σκαλωσιές.

Κατολισθησόμενη περιοχή η Ζαγορά
Σήμερα, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε την σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα, για την οποία ο κ. Κουτσάφτης δήλωσε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι εντός του καλοκαιριού οι εργολαβίες για το οδικό δίκτυο θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά και από μελέτη του ΙΓΜΕ, έχει χαρακτηριστεί κατολισθησόμενη περιοχή. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και νόμος του Κράτους η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιβεβαιώνει το ΙΓΜΕ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης υπάρχει εκτίμηση για το ποσό των αποζημιώσεων που θα δοθούν, που ανέρχεται σε 1,6 εκ. €.

Το κλειστό Γυμναστήριο
Ο δήμαρχος, ζήτησε από τον περιφερειάρχη χρηματοδότηση για τις επιπλέον εργασίες που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το κλειστό Γυμναστήριο της Ζαγοράς, το οποίο κατασκευάζεται εδώ και δύο χρόνια.
Επίσης, χθες εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που κατασκευάζει το αλιευτικό Καταφύγιο στο Χορευτό και το λιμάνι του Αγ. Ιωάννη, ενώ, παράλληλα, ο Δήμος πιέζει για την ολοκλήρωση των έργων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Ήδη, έχει λάβει ήδη την προέγκριση για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ενώ ολοκληρώνονται μία σειρά έργων και μελετών.

The post Αναστήλωση του Σχολείου του Ρήγα ζητά ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου appeared first on Magnesia News.



Ζαγορά Πήλιο