Προ των ευθυνών της η ΔΕΗ για τις υποδομές ενέργειας στη Μαγνησία – Το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή απαιτεί προστασία των δικτύων

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-07-09 05:48:00

Οι καμπάνες του κινδύνου δεν ακούγονται, έργα και δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεν υλοποιούνται και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έθεσε σε διαβούλευση το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή και πρώτος φορέας που οφείλει να ανταποκριθεί είναι η ΔΕΗ.

Η προστασία των υποδομών ενέργειας είναι απαραίτητη. Έτσι, θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη τρωτότητας για τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας και να γίνουν επενδύσεις σε έργα προστασίας των υποδομών αυτών. Θα πρέπει να τροποποιηθούν τα προγράμματα του ΑΔΜΗΕ για τα μελλοντικά έργα δικτύων ώστε να είναι προστατευμένα και όταν είναι απαραίτητο να δημιουργούνται προγράμματα για μετεγκατάσταση κάποιον εγκαταστάσεων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει εξίσου να υλοποιηθούν και να ισχύσουν και για τα νησιά καθώς η τρωτότητα σε αυτά είναι μεγαλύτερη. Τέλος, είναι σημαντική η έρευνα και η ανάπτυξη και συγκεκριμένα θα πρέπει να σχεδιαστούν έξυπνα δίκτυα ώστε να διαχειρίζεται σωστά η ζήτηση ιδιαίτερα με την αύξηση της θερμοκρασίας που έχει ως επίπτωση της αύξηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύγχρονοι μέθοδοι προστασίας των δικτύων θα τα προστατεύσουν και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα και με την διπλωματική εργασία της Αγγελικής Πολίτη που περιλαμβάνεται μέσα στο σχέδιο της Περιφέρειας.

Μείωση βροχοπτώσεων 30%
Η Θεσσαλία από την κλιματική αλλαγή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη καθώς μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της εξαρτάται από τις καλλιέργειες και αποτελεί Περιφέρεια με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καλλιεργειών. Ορισμένες αλλαγές που αναμένονται και αφορούν την Θεσσαλία είναι η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και των θερμών ημερών, η μείωση των βροχοπτώσεων κατά 30% και 10% τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες αντίστοιχα, η μείωση του δείκτη ξηρασίας στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας και τέλος, σημαντική μείωση της υγρασίας. Σε συνδυασμό όλες οι παραπάνω κλιματικές αλλαγές, διαμορφώνουν τις περιοχές άνυδρες ή ημιάνυδρες με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση της γεωργικής παραγωγής γεωγραφικά αλλά και σε καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού . Η μείωση της γεωργικής παραγωγής είναι συνδεδεμένη και με τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου της γεωργίας όπως δηλαδή την μεταβολή του αγροτικού εισοδήματος και της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το βαμβάκι και σύμφωνα με σενάριο που έχει υλοποιηθεί από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής κάποιες κλιματικές ζώνες της Ελλάδας, στις οποίες ανήκει και η περιοχή μελέτης, θα υποστούν μείωση του εισοδήματος την δεκαετία 2041-2050. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην κλιματική ζώνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας. Την δεκαετία 2091-2100 στην Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα θα παρουσιαστεί βελτίωση. Όσον αφορά το σκληρό και μαλακό σιτάρι, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο που έχει υλοποιήσει η ΕΜΕΚΑ, παρατηρείται πως θα υπάρξει σημαντική μείωση του γεωργικού εισοδήματος για την περίοδο 2041-2050. Αντίθετα, την περίοδο 2091-2100, θα υπάρξει αύξηση σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς από τους σημερινούς, διαφοροποιώντας τη χωροκατανομή των υπαρχουσών χρήσεων γης στις παράκτιες περιοχές . Αποτελέσματα αυτών των επιπτώσεων θα εκδηλωθούν σε όλους τους τομείς καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά ο τουρισμός, ο πρωτογενής κλάδος παραγωγής με συνέπεια να μειωθεί και ο δευτερογενής καθώς υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους, το περιβάλλον καθώς και οι ζωές των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές. Μέσα στους παράκτιους υγροτόπους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο περιλαμβάνεται και ο κόλπος του Παγασητικού. Συγκεκριμένα οι παράκτιοι Δήμοι που είναι μέσης τρωτότητας είναι ο Δ. Αγιάς (Δημοτική Ενότητα Μελίβοιας), ο Δ. Βόλου και ο Δ. Αλμυρού.

Μόνιμη πληγή το Πήλιο

Οι πλημμύρες, άλλο ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να φέρει καταστροφές, εξαρτάται από το ύψος των βροχοπτώσεων. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμάται πως μέχρι το 2049 θα υπάρξει μία από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην πιθανότητα υπέρβασης του ορίου βροχοπτώσεων, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Οι πιο ευάλωτες περιοχές όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι τα ρέματα της περιοχής Αλμυρού (περιοχές Αλμυρού–Αµαλιάπολης-Ευξεινούπολη, Σούρπη), η περιοχή Ξηριά του Βόλου (περιοχές Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, Αγριάς, Πήλιο), τοπικά προβλήματα σε ρέματα του Πηλίου (Πορταριά, Μακρινίτσα) και η περιοχή της Κάρλας.

Η τρωτότητα της Περιφέρειας, όσον αφορά στο μεταφορικό δίκτυο είναι μεγάλη καθώς όπως έχει αναφερθεί, η Ελλάδα, στο σύνολό της, είναι μία από τις χώρες που θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του ότι είναι μία από τις πιο παράκτιες χώρες. Βασίζεται λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες υποδομές και κυρίως τους λιμένες, οι οποίοι με μία πιθανή αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα καλυφθούν. Συγκεκριμένα, στην Θεσσαλία, θεωρητικά οι πιο τρωτές περιοχές μπορούν να θεωρηθούν οι Σποράδες και όλες οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της και ιδιαίτερα το μεγάλο αστικό κέντρο του Βόλου. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής που αναφέρονται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την ΕΜΕΚΑ, παρατηρείται πως σημαντικό κομμάτι των υποδομών μεταφορών βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με παλαιότερες ζημιές που έχουν επέλθει στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μπορούν να προβλεφθούν αντίστοιχες καταστάσεις όπως είναι η διακοπή οδικού δικτύου λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων και ζημιές σε έργα απορροής όμβριων.



Ζαγορά Πήλιο