Με τα όπλα παρά πόδα οι κυνηγοί της Μαγνησίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-08-09 13:00:00

Με τα όπλα παρά πόδα βρίσκονται και οι κυνηγοί της Μαγνησίας, με την κυνηγετική περίοδο να αρχίζει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου. Ήδη στα γραφεία των κυνηγετικών συλλόγων παραλαμβάνονται άδειες για να είναι έτοιμοι οι κυνηγοί για το αγαπημένο τους χόμπι. Ένα χόμπι που βοηθά τον τουρισμό και στη Μαγνησία, αλλά και αφήνει εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Η συμβουλή του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου είναι να υπάρχει παιδεία στο βουνό και να τηρούνται τα απαραίτητα, όπως το φωσφορούχο γιλέκο.

«Από την περασμένη Δευτέρα αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε άδειες για τους κυνηγούς» ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννης Μόσδρομος, με την κυνηγετική περίοδο να αρχίζει στις 20 Αυγούστου.
Οι άδειες είναι τριών τύπων και συγκεκριμένα τοπική, περιφερειακή και γενική και το κόστος είναι 120 €, 140 € και 170 ευρώ αντίστοιχα.
«Καθημερινά εξυπηρετούμε δεκάδες κυνηγούς» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει πως μόνο στη Μαγνησία οι άδειες ξεπερνούν τις 2.500.
Από τις 20 Αυγούστου αρχίζει το ορτύκι, το τρυγόνι και η φάσα και από τις 15 Σεπτεμβρίου «ανοίγει» το ορεινό κυνήγι, με τον λαγό, τον αγριόχοιρο κ.λπ.
«Από τις 20 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά οι κυνηγοί περιορίζονται στην πεδιάδα και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζουν να κυνηγούν και στο βουνό» σημείωσε ο Γ. Μόσδρομος.

Όσον αφορά στον αγριόχοιρο και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τις καταστροφές των αγροτών λόγω του υπερπληθυσμού, ο ίδιος τόνισε πως «φέτος δεν σταμάτησε να κτυπά το τηλέφωνό μου για να με ενημερώσουν για αγριόχοιρους στην περιοχή μας. Το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα. Το κράτος θα ορίσει σε ποιες περιοχές θα επιτρέπεται και πώς θα γίνει. Στην περίπτωση των Σερρών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά και στη Μαγνησία έχουμε αρκετά προβλήματα. Πριν δύο εβδομάδες ταξίδευα για τα Φάρσαλα και είδα αγριόχοιρους μέσα στον δρόμο. Οι αγρότες δεν βάζουν πλέον καλαμπόκι, διότι παθαίνουν μεγάλες ζημιές».
Το κυνήγι είναι ένα χόμπι, γύρω από το οποίο «παίζονται» εκατομμύρια ευρώ. Από αγορά εξοπλισμού έως και τα χρήματα που αφήνουν οι κυνηγοί στις περιοχές που εξορμούν.
Μία από τις περιοχές που προτιμώνται για κυνήγι είναι και η Μαγνησία με την τιμητική τους να έχουν το Πήλιο και η Ανάβρα. «Γενικά στην περιοχή μας υπάρχει κίνηση και ειδικά φέτος που έχει πολλά θηράματα, όπως τρυγόνι και ορτύκι. Οι κυνηγοί, λόγω των καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα, δεν θα κάνουν μεγάλες μετακινήσεις φέτος και η Μαγνησία βολεύει ως περιοχή, διότι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Οπότε αναμένεται να μαζευτούν αρκετοί κυνηγοί στη Μαγνησία» τόνισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου.
Ο κ. Γ. Μόσδρομος επισήμανε η περιοχή θα επωφεληθεί από τους κυνηγούς, διότι θα μείνουν σε ξενοδοχείο, θα βγουν έξω να φάνε κ.λπ. «Γενικά ο κυνηγός το θήραμα το βάζει σε δεύτερη μοίρα. Πιο πολύ πάει για να διασκεδάσει, να ξεσκάσει, για την παρέα» ανέφερε.

Συμβουλές
«Να ξέρουν οι κυνηγοί ότι το βουνό είναι για όλο τον κόσμο και για όλους τους κυνηγούς. Να υπάρχει παιδεία στο βουνό. Και σίγουρα να φορούν τα φωσφορούχα γιλέκα, αλλά και να τηρούν αυτά που προβλέπονται, τα οποία είναι πλέον απαραίτητα, διότι έχουν γίνει πολλά ατυχήματα. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου το φωσφορούχο γιλέκο είναι «υποχρεωτικό»» σημείωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, για να συμπληρώσει πως «τα σκυλιά πρέπει να είναι τσιπαρισμένα όπως προβλέπεται, ώστε να μην έχουν περιπέτειες στον δρόμο. Πέρσι έγιναν πολλοί έλεγχοι για βιβλιάρια υγείας κ.λπ.».
Εν τω μεταξύ ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, εφιστά την προσοχή στους κυνηγούς να μη στοχεύουν τα θηράματά τους όταν αυτά βρίσκονται επάνω ή κοντά σε ηλεκτροφόρα δίκτυα (αγωγοί, καλώδια, στύλοι, υποσταθμοί, μονωτήρες κ.λπ.), καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, βλαβών στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης κ.λπ.
Υπενθυμίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από τα παραπάνω αίτια, οι υπαίτιοι διώκονται από τον Νόμο.
Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, συνιστά στην περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί ζημιά στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης όπως πτώση καλωδίων, αγωγών κ.λπ., η οποία ενδέχεται να έχει προκληθεί από τα παραπάνω φαινόμενα ή από άλλα αίτια, να ενημερώσει άμεσα το γραφείο βλαβών της τοπικής μονάδας του ΔΕΔΔΗΕ (τηλεφωνικό κέντρο 11500), να αποτρέψει την παρέμβαση τρίτων, καθώς και να ενθαρρύνει την απομάκρυνση όλων των πολιτών από το σημείο αυτό.



Ζαγορά Πήλιο