Επί ποδός για την επανεκκίνηση του πολιτισμού στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-05-16 11:08:26

Σε τρία στάδια γίνεται το άνοιγμα του πολιτισμού μετά από μήνες «σιωπής» λόγω του lockdown που είχε ως μοναδική διέξοδο τη διαδικτυακή επικοινωνία με ψηφιακές εκθέσεις και δράσεις. Στις 14 Μαΐου άνοιξαν τα μουσεία, θα ακολουθήσουν τα θερινά σινεμά στις 21 και θα ακολουθήσουν τα θέατρα και οι συναυλίες στις 28 Μαΐου. «Επανεκκίνηση» για τον πολιτισμό και στη Μαγνησία όπου οι υπεύθυνοι σε χώρους πολιτισμού βρίσκονται στο στάδιο των διεργασιών και της προετοιμασίας για να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα στους θεατές.

Η Εξωραϊστική
Με πληρότητα 75%, όπως και πέρυσι, θα λειτουργήσει το θερινό κινηματοθέατρο «Εξωραϊστική». «Θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας στα τέλη Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Τα μέτρα δεν θα είναι διαφορετικά συγκριτικά με πέρυσι, με μειωμένη πληρότητα, μάσκες και αντισηπτικά αλλά και self test στο προσωπικό» δήλωσε ο Στάθης Μοσχίδης για την Εξωραϊστική.
«Υπάρχουν πολλά θεάματα που είναι κλεισμένα όπως καραγκιόζης και παιδικά θέατρα, παραστάσεις ενηλίκων με stand up comedy αλλά όχι για τις πρώτες ημέρες» σημείωσε. Πέρυσι η κατάσταση εξελίχθηκε ομαλά. Έτσι θα γίνει και φέτος καθώς ο χώρος είναι τελείως ανοιχτός και μεγάλος. «Κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που ορίζει ο νόμος καθώς μας το επιτρέπει ο χώρος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες οι οποίες θα βγουν στους κινηματογράφους και ο κόσμος θα τις «αγκαλιάσει».

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Μετά από μήνες επαναλειτούργησε και το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με τα ίδια μέτρα και τους κανόνες που ίσχυαν και το διάστημα πριν το lockdown. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου «μέχρι 70 άτομα μπορούν να μπουν στις αίθουσες του μουσείου, με καρτέλες που έχουν αριθμό. Αν εξαντληθεί ο αριθμός δεν μπαίνει άλλος εντός του χώρου. Οι άνθρωποι αυτοί διασκορπίζονται σε όλους τους χώρους του. Με όποια υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργούσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, το ίδιο θα εφαρμόσουμε και φέτος. Με μάσκες, απολυμαντικά και όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ελπίζει ότι το βήμα για την επαναλειτουργία θα είναι η αρχή για την πραγματική επιστροφή σε αυτά που ξέραμε αλλά σημείωσε ότι θα περάσει ένα διάστημα προσαρμογής.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προγραμματίζει εκδηλώσεις για το καλοκαίρι, σε ανοιχτούς χώρους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν επίσης σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν για τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Έχουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είχε ξεκινήσει τους προγραμματισμούς της από το τέλος του 2019, αλλά οι απρόοπτες συνθήκες του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε δράσεις που θέλαμε. Ωστόσο έχει γίνει προετοιμασία».
Προς τα παρόν γίνονται μόνο ψηφιακές δράσεις. Ήδη από τις 25 Απριλίου και έως το τέλος του χρόνου θα αναρτάται ένα θέμα στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και στη σελίδα της στο Facebook που αφορά στην ελληνική επανάσταση στην περιοχή της Μαγνησίας και του Πηλίου. «Θα αναδεικνύονται θέματα και γεγονότα που δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό» ανέφερε η κ. Μπάτζιου. Παράλληλα προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο με το σωματείο «Το Κοινόν των Μαγνήτων», τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και με τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». «Η πρόοδος των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουν προς τη θετική κατεύθυνση και να μην γυρίσουμε πίσω» τόνισε.

Το Μουσείο της Πόλης
Μετά από έξι μήνες που είναι κλειστό το Μουσείο της Πόλης ανοίγει με την περιοδική έκθεση «Μουσείο της Πόλης του Βόλου –Φωτογραφικές εντυπώσεις». Πρόκειται για την έκθεση με φωτογραφίες μελών της φωτογραφικής λέσχης Βόλου, τα οποία έχουν φωτογραφίσει το μουσείο με τον δικό τους τρόπο.
Την Τρίτη 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και φέτος το θέμα της, είναι «επανεκκίνηση και αναστοχασμός». Συνδέεται έτσι με το θέμα της έκθεσης του Μουσείου της πόλης μας καθώς πρόκειται η έκθεση να αφορά μία «ενδοσκόπηση», αφού το μουσείο είναι αυτό που φωτογραφίζεται.
Όπως ανέφερε ο ιστορικός και προϊστάμενος του τμήματος Μουσείων στη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Κουτής το Μουσείο της Πόλης επαναλειτουργεί με το καθιερωμένο του ωράριο, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:30 – 13:30 και Τετάρτη & Παρασκευή 10:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00. Για τη Διεθνή Ημέρα, το Μουσείο της Πόλης θα είναι ανοιχτό αυτή την Τρίτη και το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.
«Την ημέρα που άνοιξε ξανά το Μουσείο της Πόλης είδα μία δίψα, έναν ενθουσιασμό και μία χαρά των επισκεπτών. Ο κόσμος ανυπομονούσε για το άνοιγμα του πολιτισμού. Υπήρχε προσμονή. Η αναμονή μέχρι το άνοιγμα βοήθησε να δούμε τις συλλογές μας, τις συντηρήσεις του, κάναμε πιο ολοκληρωμένες τις καταγραφές και αναπτύξαμε πολύ τη σελίδα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε απομακρυσμένη προσέγγιση του Μουσείου» συμπλήρωσε.
Σε εφαρμογή των μέτρων προστασίας του covid 19, η είσοδος θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα ανά εκθεσιακό χώρο. Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών. Για την αποφυγή συνωστισμού ή αναμονής οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να επικοινωνήσει 2421029878 (vmoc.gr).

Το Μουσείο Πορταριάς
Την Κυριακή 23 Μαΐου ξεκινά η επαναλειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πορταριάς, στο αρχοντικό Ζούλια. Το Μουσείο παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας του covid 19 από τον περσινό Μάρτιο και η επανέναρξη λειτουργίας του εντάσσεται στο θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας Μουσείων «Το μέλλον των μουσείων, αναστοχασμός και επανεκκίνηση».
Το διάστημα που το Μουσείο έμεινε κλειστό έδωσε την ευκαιρία στη Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου να ετοιμάσει επανέκθεση των συλλογών του με διαφορετική θεματική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στο υλικό αλλά και στον χώρο ενός παλιού και διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού αρχοντικού.
Το Μουσείο Πορταριάς λειτουργεί για το κοινό Σάββατο και Κυριακή 10.30 – 14.30.
Για οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις από Τετάρτη έως Παρασκευή, τα στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι: Τηλ. 2421029878, mail: [email protected].
Εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας για τον covid 19, η είσοδος θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ με τη χρήση μάσκας και έως 4 άτομα σε κάθε όροφο (1 ανά δωμάτιο). Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτής «θα τηρούνται τα μέτρα για να μην υπάρξει συνωστισμός και διαμαρτυρίες, αλλά θέλουμε και την κατανόηση του κόσμου».

Το Lab Art
Η 28η Μαΐου είναι η ημέρα «κλειδί» για τις συναυλίες και τις παραστάσεις, οι οποίες προβλέπεται να έχουν πληρότητα 50%.
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ για το άνοιγμα του πολιτισμού αλλά πρέπει να είμαστε και πολύ προσεκτικοί. Θέλουμε το άνοιγμα να γίνει με υγειονομικές δικλείδες προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους επισκέπτες στον χώρο μας» δήλωσε στη «Θ» ο συνιδιοκτήτης του Lab Art Νίκος Μπαρμπάκης.
«Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία και δεν θέλουμε να υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα, δηλαδή κάποια ανακοίνωση που θα ξαναεπιβάλει κλεισίματα» πρόσθεσε. «Σε αυτή τη φάση, λόγω των περιορισμών στις θέσεις ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε θα θέλαμε και ευχόμασταν τόσο καιρό, δηλαδή μεγάλες εκδηλώσεις. Θα κοιτάξουμε να κάνουμε επιλεγμένα γεγονότα που να έχουν ισορροπία μεταξύ της χωρητικότητας και των τεχνικών προδιαγραφών».
O κ. Μπαρμπάκης επισήμανε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Μπορεί να δημιουργούν «μαγεία», αλλά αυτό που κάνουν είναι δουλειά και απαιτούνται ώρες προετοιμασίας, μελέτης και ώρες πρόβας και εκτέλεσης μέχρι να δει ο θεατής το τελικό αποτέλεσμα.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει πολύ περίεργες ημέρες τον τελευταίο χρόνο. Από την άλλη το κοινό σίγουρα έχει μεγάλη λαχτάρα για τον πολιτισμό και αυτό που θέλει περισσότερο από όλα είναι κοινωνική συναναστροφή, ψυχαγωγία και τη συνεύρεση σε χώρους πολιτισμού».
Σημείωσε ακόμη ότι θέλει να γυρίσει η θετική αύρα, η καλλιτεχνική έκφραση και ο πολιτισμός στην καθημερινότητά μας. «Mείνετε συντονισμένοι» προμηνύει. Σήμερα θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 11 το βράδυ ένα μοναδικό live show με τη συναυλία των Bazooka, της εναλλακτικής garage punk μπάντας, που έχει καταγωγή από την πόλη του Βόλου. Σε σύμπραξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Lab Art, το εγχείρημα Stages A/Live καταφτάνει στον Βόλο και μέσα από τον συναυλιακό χώρο του Τσαλαπάτα μεταφέρει στην οθόνη μια εμφάνιση όλο ηλεκτρισμό.

 



Ζαγορά Πήλιο