Μακρινίτσα-Πλιασίδι-Ζαγορά

Όλα τα νέα
Walking-pilion.blogspot.gr
2021-11-10 10:16:00
Κατεβαίνοντας προς τη Ζαγορά

Απόσταση: 18,5 χλμ.

Χρόνος: 8 ώρες με τις στάσεις

Υψόμετρο: από 620 μ. (Μακρινίτσα) σε 1480 μ. (μέγιστο) σε 510 μ. (Ζαγορά)

Συνολική ανάβαση: 1075 μ.  Συνολική κατάβαση: 950 μ.

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, κάποιες πινακίδες

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Αγία Παρασκευή Μακρινίτσας

Αρχή: Μπράνη Μακρινίτσας (τέλος του ασφαλτόδρομου) 

Τέλος: πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς 

Κατεβάστε ίχνος GPS:  από το Wikiloc    

    

Powered by Wikiloc

     Στο βιβλίο του ''Ιστορία της επαρχίας Βόλου και Αγιάς'', που εκδόθηκε το 1960, ο Ζαγοριανός ιστορικός και λόγιος Γιάννης Κορδάτος γράφει στην σελίδα 366: ''Υπήρχε όμως και άλλος δρόμος (εννοεί για την επικοινωνία της Ζαγοράς με το Βόλο), από πολύ ψηλότερα. Ανέβαινε από τα κορδατέικα, περνούσε το ''μεσακό Κοτρώνι'', έφτανε στις ''σχιζόπετρες'', έστριβε δυτικά, προσπερνούσε του ''Μαχαιρά τη Βρύση''και από την κορυφή του Πηλίου ''Πλιεσίδι'' κατέβαινε στη Μακρινίτσα''. Η παρούσα διαδρομή προέκυψε από την έρευνα που κάναμε για να ανακαλυφθεί κατά το δυνατόν αυτός ο μουλαρόδρομος.

    Η πορεία μας ξεκινά από τη Μπράνη της Μακρινίτσας (το πάρκινγκ στο τέρμα του ασφαλτόδρομου), όπου υπάρχει χειροποίητη πινακίδα προς ''Πουρί' καρφωμένη σε δέντρο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε και από τη βρύση που υπάρχει στο πάρκινγκ. Ανηφορίζουμε ανάμεσα από τα σπίτια του χωριού με γενική κατεύθυνση βορειοανατολική. Στην πορεία μας έχουμε κόκκινα σημάδια σε λευκό φόντο, που ανήκουν σε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος (UPT, Ultra Pelion Trail).
Ανεβαίνοντας από Μακρινίτσα

           Λίγο πάνω από το χωριό είναι το παλιό μοναστηράκι της Αγίας Παρασκευής, όπου μπορούμε να κάνουμε μια στάση για να γεμίσουμε και τα μπουκάλια μας με νερό, καθώς δεν θα συναντήσουμε άλλη βρύση στη διαδρομή. 
        Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε σε μονοπάτι-καλντερίμι μέσα σε δάσος καστανιάς. Πιο πάνω περνούμε από το εξωκκλήσι του Αγίου Αυγουστίνου, άλλο ένα μέρος κατάλληλο για μια στάση.
Αγιος Αυγουστίνος

        Εδώ μπαίνουμε σε χωματόδρομο. Λιγο παραπέρα φθάνουμε σε διασταύρωση με πινακίδα, όπου πάμε ευθεία βορειοανατολικά προς ''Φλάμπουρο''. Εκατό μέτρα μετά, υπάρχει νέα διασταύρωση, όπου πάμε δεξιά προς ''Πλιασίδι'' (προσοχή!).

        Ο δρόμος ανηφορίζει έντονα με γενική κατεύθυνση ανατολική. Αριστερά μας έχουμε το ύψωμα ''Ράχη Γύφτου'' (1340 μ.). Περνούμε από το κτήμα Τζανόπουλου, όπου υπάρχει καλύβι. Αριστερά μας υπάρχει τετράγωνο κτίσμα, μάλλον δεξαμενή νερού. Αμέσως μετά το κτήμα o δρόμος κάνει ελαφρά στροφή αριστερά κατηφορίζοντας και πάει προς Φλάμπουρο. Στο σημείο αυτό τον αφήνουμε και πάμε ευθεία ανατολικά ανηφορίζοντας σε μονοπάτι, που τελικά μας βγάζει στην άσφαλτο που πάει προς τα ραντάρ. Είμαστε κοντά στην κορυφή Πλιασίδι (1547 μ.) που την έχουμε δεξιά μας, η οποία ομως δεν είναι επισκέψιμη.

         Εδώ αφήνουμε πλέον τα κόκκινα σημάδια σε λευκό φόντο που στρίβουν δεξιά στην άσφαλτο (προσοχή). Εμείς στρίβουμε αριστερά και βαδίζουμε στην άσφαλτο για περίπου 2,3 χιλιόμετρα πηγαίνοντας προς τα ραντάρ. Στη δεύτερη διασταύρωση με δρόμο δεξιά που θα συναντήσουμε, αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε σε χωματόδρομο που κατηφορίζει βορειοανατολικά μέσα στο δάσος οξιάς. Περνούμε από μεγάλο βράχο, που οι ντόπιοι ονομάζουν ''Μαχαιρά''. Από κάποια σημεία έχουμε πολύ ωραία θέα προς νότον, βλέποντας τρεις μεγάλες δασωμένες ράχες να κατηφορίζουν προς τη θάλασσα η μια πίσω από την άλλη. 

         Αρκετά πιο κάτω, σε υψόμετρο 1180 μέτρων, καθώς διασταυρωνόμαστε λοξά με άλλον χωματόδρομο (ο οποίος έρχεται από την άσφαλτο λίγο κάτω από τα Χάνια), φθάνουμε σε μικρό καταφύγιο που έχει την επιγραφή ''Πυροφυλάκιο -Θηροφυλάκιο''. Την ημέρα που περάσαμε (7/11/21) γίνονταν εργασίες ανακαίνισης από μια ομάδα κυνηγών. 

        Βαδίζουμε στο δρόμο για διακόσια μέτρα και πάμε δεξιά σε διασταύρωση (ευθεία πάει προς Ξεφόρτι και Αγία Μαρίνα). Η περιοχη εδώ λέγεται ''Σχιζόπετρα''.  Κατεβαίνοντας, βρίσκουμε διαδοχικά τμήματα μονοπατιού που εναλλάσσονται με τμήματα δρόμου και χρειάζεται προσοχή για τα κόκκινα σημάδια. Πιο κάτω διασχίζουμε κτήμα, και βγαίνουμε πάλι σε δρόμο. Από εδώ και κάτω βαδίζουμε συνεχώς σε δρόμο, ο οποίος παρακάτω είναι τσιμεντοστρωμένος, ανάμεσα σε κτήματα με κερασιές και μηλιές. Από ένα σημείο έχουμε ωραία θέα προς το ξωκλήσι Άγιος Άθωνας, χτισμένο σε ένα ύψωμα πάνω από τη Ζαγορά. 
Αγιος Αθωνας Ζαγοράς

          Λίγο βορειότερα βλεπουμε άλλο ύψωμα με κεραίες στην κορυφή του, που στον χάρτη αναφέρεται ως ''Λευκό Κοτρώνι''.
        Κατηφορίζοντας τον τσιμεντόδρομο και προσέχοντας για τα κόκκινα σημάδια στις διασταυρώσεις, περνάμε από το εκκλησάκι της Αγίας Μαγδαληνής. Παρακάτω βρίσκουμε καλντερίμι δίπλα σε περίφραξη σπιτιού. Συνεζίζουμε σε τσιμενταρισμένο καλντερίμι, το οποίο παρακάτω μέσα στο χωριό αποκαλύπτεται ξανά και μας οδηγεί ευθεία στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς
Ζαγορά Πήλιο