Παρουσία του ΠτΔ εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας (video)

Όλα τα νέα
AstraTV
2018-02-25 11:22:18

Με λαμπρότητα τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Μετά από το πέρας της λιτάτευσης των ιερών εικόνων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε τα διάσημα και το δίπλωμα της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αποδέχομαι» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «την ύψιστη αυτή διάκριση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ομολογώντας ευθέως ότι γνωρίζω εκ προοιμίου πως η ως άνω διάκριση δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον Θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οποίος έχει, κατά τον όρκο του, ως πρώτιστο καθήκον την τήρηση του Συντάγματος, ιδίως δε την τήρηση των διατάξεων που ορίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Επομένως, και θεματοφύλακας των αρμονικών, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος, σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας».

«Για να δικαιώσω, λοιπόν, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, την προς εμένα μεγαθυμία σας και, πολλώ μάλλον, για να μην διαψεύσω τις προσδοκίες σας, δεσμεύομαι ενώπιόν σας να τηρήσω, στο ακέραιο, το Σύνταγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση αφενός ότι οι κάθε είδους ενέργειές μου γίνονται στο φως της δημοσιότητας και της διαφάνειας. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι κατ’ εξοχήν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον», εν προκειμένω δε ουδέν κρυπτόν από τους οφθαλμούς Λαού και Κλήρου» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ στις 19.30 στον Καθεδρικό Ναό θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ελίνα ΚολύβαΖαγορά Πήλιο