«Υπάρχουν 59 σπίτια τα οποία είναι προβληματικά, εκ των οποίων στα τέσσερα έχουν φύγει οι άνθρωποι»

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-03-02 10:38:53

“Υπάρχουν 59 σπίτια τα οποία είναι προβληματικά, εκ των οποίων τέσσερα έχουν φύγει οι άνθρωποι. Δεν μπορούν να μείνουν σπίτι τους” την ώρα που “εμφανίζονται και άλλα ρήγματα σε σπίτια”, δηλώνει στον Alpha 96,5 ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου στο ανατολικό Πήλιο, Πατής Κουτσάφτης, μετά την καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα «Η μία οικογένεια φιλοξενείται από μας, οι άλλοι έχουν πάει σε συγγενικά πρόσωπα. Εμείς διαθέτουμε κάποιους χώρους, όπου όποιοι έχουν πρόβλημα μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους” εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει πως στα χαρακτηρισμένα ως “προβληματικά” σπίτια η ευθύνη εγκατάλειψης του οικήματος ανήκει στον ιδιοκτήτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμος αναμένει νέα άφιξη κλιμακίων μηχανικών για να αξιολογήσει την κατάσταση των σπιτιών της περιοχής. “Υπήρχαν τεράστιες ποσότητες νερού που πέσανε. Αυτή η διαδικασία έχει 15 μέρες. Στην πρώτη βδομάδα βουλιάξανε μέρη, τα οποία ήτανε πολύ προβληματικά από παλιά. Η τελευταία μπόρα Δευτέρα το πρωί που ήταν το πικ της ιστορίας, υπήρξαν καθιζήσεις σε μέρη που δεν τα υπολόγιζε κανένας”, αναφέρει ο κ. Κουτσάφτης.

Μάλιστα “ενώ ξέρουμε σε ποια μέρη υπάρχουν κατολισθητικά φαινόμενα και προσπαθούμε να προφυλάξουμε με έργα, αυτή τη φορά είναι πέρα από ‘κει σε διάφορα σημεία τα οποία δεν είχαμε υπ’ όψιν μας τα τελευταία 20 χρόνια”, διευκρινίζει ο δήμαρχος.

Παράλληλα, στο ύψος Κισσού-Μουρεσίου “το κεντρικό δίκτυο είναι κομμένο στη μέση. Ο δήμος είναι στη μέση. Είναι καθισμένο το μέρος. Έχουμε τέσσερις μέρες που κουβαλάμε αδρανή υλικά και ακόμα δεν μπορεί να περάσει λεωφορείο για να μεταφέρει τα παιδιά. Έχουμε μια βδομάδα τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο” περιγράφει ο κ. Κουτσάφτης και υπογραμμίζει πως από αύριο, 3/3, θα λειτουργήσουν τα δημοτικά και το γυμνάσιο-λύκειο Ζαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του Κισσού δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης και τροφοδοσίας. Όμως στις κάθετες οδούς που οδηγούν στις παραλίες, “Μυλοπόταμο, Νταμούχαρη, Άη Γιάννη, Χορευτό αυτά είναι αποκομμένα τελείως. Υπάρχουν καθιζήσεις πολύ μεγάλες μέσα. Στο Παπά-Νερό και στον Άη Γιάννη είναι και τα δυο κομμένα. Είναι και σπίτια εκεί. Είναι πολύ ζόρικο το πρόβλημα εκεί” καταγγέλλει ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Ο δήμος έχει ζητήσει την παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, στο οποίο έχει ενταχθεί ήδη από τις καταστροφές της 20ης Ιανουαρίου, και ταυτόχρονα έχει αιτηθεί την αναβολή πληρωμής φόρων, δόσεων οφειλετών και διευκόλυνση των ξενοδόχων.

Επιπροσθέτως, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο ύδρευσης σε ολόκληρο το δήμο, διότι “ενώ οι άνθρωποι δουλεύουν νυχθημερόν για να δώσουν τουλάχισοτν προσωρινά την ύδρευση, μόλις αποκαθίσταται ένα κομμάτι” χαλάει ένα άλλο καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. “Ακόμα κινείται το έδαφος. Είναι σαν να έχει γίνει σεισμός”, λέει γλαφυρά ο κ. Κουτσάφτης.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, “σε όλο το δήμο έχουν κατολισθήσεις, έχουν γείρει στύλοι” με αποτέλεσμα οι διακοπές να είναι συνεχείς, όπως τονίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει ότι “είχαν θέματα ο ΔΕΔΔΗΕ με τον εργολάβο και τώρα ήρθε συνεργείο οχτώ άτομα από τη Λαμία για να μπορέσουν να κάνουν τις παρεμβάσεις. Αυτά, δε, τα παιδιά που είναι εδώ, ένα συνεργείο, δεν έχουν κοιμηθεί 10 μέρες.”

Μέχρις ότου σταματήσει το γεωλογικό φαινόμενο, ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να προβεί σε ριζικές παρεμβάσεις, παρά μόνο σε προσωρινές, με τον κ. Κουτσάφτη να υπενθυμίζει πως σε λίγες ημέρες ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία προμηνυόταν ιδιαιτέρως θετική.



Ζαγορά Πήλιο