Στην Μαγνησία ο Χ. Σπίρτζης για τις καταστροφές (video)

Όλα τα νέα
ert.gr
2018-03-03 15:00:42
Στην Μαγνησία ο Χ. Σπίρτζης για τις καταστροφές (video)

Στα χωριά της Ζαγοράς στη Μαγνησία, βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ο κ. Σπίρτζης που συνοδεύεται από κλιμάκιο μηχανικών, διαβεβαίωσε για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και ανακοίνωσε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για 3 μήνες. Τέλος επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια και έκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης, μαζί με τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεικόπουλο και Μάκη Μπαλλή και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές του Ανατολικού Πηλίου.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε επί τόπου τις πληγείσες περιοχές, για να διαπιστώσει την έκταση των καταστροφών, ενώ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής στα Χάνια, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη, των Βουλευτών Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Συμεών Μπαλλή, και της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Στην παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ υπενθύμισε ότι ο Νομός Μαγνησίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, γεγονός που διευκολύνει την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ, με την οποία ολοκληρώθηκε η μεταφορά της χρηματικής ενίσχυσης των ιδιωτών που πλήττονται από θεομηνίες για στέγαση, αποκατάσταση οικοσκευής κ.λπ., από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως είπε, «είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου, με βάση τα αιτήματα που θα υποβληθούν». Για το λόγο, άλλωστε, αυτό, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ζήτησε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια συνεργεία, ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταβολή των ενισχύσεων. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υποδομές της περιοχής, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 490.000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, προς τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα έχει όλη τη στήριξη που θα χρειαστεί.

Στο μεταξύ ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των κατοικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα εδάφη που ολισθαίνουν και ξεπερνούν πλέον τα 60, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. «Το φαινόμενο είναι δυναμικό και εξελίσσεται συνεχώς επηρεάζοντας τη μορφολογία των εδαφών».

Επιπλέον ανέφερε ότι μόνο από το Καράβωμα έως το Πουρί έχουν καταγραφεί 69 σημεία με κατολισθήσεις και καθιζήσεις ενώ πολύ περισσότερα είναι από τον κάτω κλάδο. Επιπλέον καθιζήσεις στο οδόστρωμα μικρότερου μεγέθους καταγράφονται στο δήμο Ν. Πηλίου, από τη Χορεύτρα έως τις Μηλιές και έχουν αποκατασταθεί για να περνούν τα οχήματα, Ενώ από τη διασταύρωση της Κορώπης έως τις Μηλιές καταγράφηκαν άνοιγμα στο δρόμο σε επτά σημεία. «Τα πάντα επουλώνονται προσωρινά για να έχουν πρόσβαση τα οχήματα, όμως αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση. Εμείς συνεχίζουμε την καταγραφή και για κάθε σημείο, με προτεραιότητα σε αυτά που η καθίζηση είναι πολύ μεγαλύτερη συντάσσουμε μελέτες. Με τις πρόχειρες αποκαταστάσεις που κάνουμε σε τρεις ημέρες βατότητα θα υπάρχει σε όλο το δίκτυο, αλλά μέσω αγροτικών δρόμων. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει αν το ίδιο θα προχωρήσει με εργολαβίες να γίνουν σταδιακά τα έργα ή θα το αναθέσει στην Περιφέρεια. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, γιατί η θερινή περίοδος πλησιάζει» επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΕΡΤ Βόλου

Ρεπορτάζ: Ε. ΜανώληΖαγορά Πήλιο